Dojrzałość okresem jest złotym

15 grudnia 2017
Siedlce

6 grudnia, gościem Siedleckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, był Pan Jędrzej Majka – podróżnik i dziennikarz, który odwiedził ponad 50 krajów. Nie straszna mu spiekota, ani mróz oraz przebyte kilometry. Najważniejsze jest doświadczenie bycia z ludźmi, poznawanie kultury innych narodów, zwyczajów, poznawania prawdziwego, ludzkiego losu na innych kontynentach i odkrywanie różnorodności przyrody świata.

Pan Jędrzej okazał się niezwykłym gawędziarzem z ogromną wiedzą podróżniczą i urzekającą serdecznością. W czasie dwugodzinnego spotkania podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem Kresów. W jego opowieści punktem odniesienia były miejsca uchwycone w Trylogii Henryka Sienkiewicza.
Ponadto, z racji Mikołajek, słchacze za dobre odpowiedzi na zadawane pytania, mogli otrzymać jedną z jego książek „Przypadki podróĹźne”.

Spotkanie zostało zrealizowane ze środków Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach projektu Fundacja DONUM „Dojrzałośc okresem jest złotym”.

fot. Joanna Janus